Wet kopen op afstand bij online winkelen

De wet kopen op afstand geldt naast aankopen via het internet voor alle diensten en producten die worden afgenomen op afstand. Denk daarbij naast online aankopen aan aankopen via de telefoon, fax of post (via een catalogus o.i.d.). Kortom, u gaat niet naar een echte winkel en kunt het product dus niet beoordelen zoals u dit in de winkel wel kunt doen. Over het algemeen geldt dus dat aankopen waarbij u fysiek niet in de buurt bent van de leverende partij de aankoop onder de wet kopen op afstand valt.  Om deze reden is de wet kopen op afstand in het leven geroepen welke duidelijke eisen stelt aan de informatievoorziening en bedenktijd die u heeft omtrent het aangekochte product of dienst.

We zullen het nu structureel over webwinkels of webshops hebben wanneer we voorbeelden geven omtrent de wet kopen op afstand. Op deze pagina hebben we verder voor u een overzicht samengesteld met alle belangrijke informatie omtrent de wet kopen op afstand:

Informatievoorziening

De stelregel is dat een webwinkel u duidelijk en begrijpende informatie moet bieden zodat u, op afstand, een goed beeld heeft betreft de online aankoop. Voordat de online aankoop wordt afgesloten moet de webwinkel u daarom minimaal de volgende informatie verstrekken:

Bovenstaande informatievoorziening is daarbij niet alleen voor de aankoop verplicht, ook na de aankoop moet u als klant de mogelijkheid hebben om de vereiste informatie omtrent een product te kunnen bekijken. Denk daarbij aan informatie over hoe het abonnement kan worden opgezegd, of wat u moet doen wanneer u de order (binnen de wettelijke 7 werkdagen) wilt annuleren.

Bedenktijd

De bedenktijd is de periode waarin u kunt beslissen of u het product wel daadwerkelijk wilt houden, of toch van de koopt wilt afzien. U kunt gedurende deze bedenktijd het product terugsturen. Hierbij is een reden van opgaaf niet nodig. Webwinkels kunnen deze bedenktijd ook de zichttermijn of bedenktermijn noemen.

Wanneer u een product terugstuurt binnen de bedenktermijn moet de verkoper u het orderbedrag binnen 30 dagen terugbetalen.

Bij webwinkel aankoop is de bedenktijd 7 (zeven) werkdagen. Zaterdagen, zondagen en officiële feestdagen tellen niet mee. De bedenktijd gaat in 1 (een) dag nadat u het product hebt ontvangen. Bij de afname van een dienst geldt dat de bedanktijd begint op de dag dat u het contract hebt afgesloten.

Wanneer de verkoper in zijn informatievoorziening in gebreken is wordt de bedenktijd verlengd van 7 werkdagen naar 3 maanden. Deze regel geldt bijvoorbeeld wanneer de verkopende partij u niet heeft geïnformeerd over het adres van het bedrijf. Wanneer de webwinkel u op de hoogte brengt met de juiste informatie gaan de 7 werkdagen bedenktijd weer in werking.

Er zijn uitzonderingen op de wet kopen op afstand. Deze gelden voornamelijk wanneer de producten of diensten een tijdelijk karakter hebben. Denk daarbij aan:

Voorbeelden van de wet kopen op afstand

De volgende voorbeelden zijn geldend onder de wet kopen op afstand:

De volgende voorbeelden zijn niet geldend onder de wet kopen op afstand: