Regels voor autostoeltjes

De wetgeving voor kinderen in de auto is streng. Onderzoek laat zien dat deze strenge wetgeving een hoop ernstig letsel en erger kan voorkomen, deze strenge regels zijn er daarom niet voor niets. Deze regels zijn van kracht voor kinderzitjes en autostoeltjes sinds 1 maart 2006. Toch kunnen alle opgestelde regels soms verwarrend zijn. Daarom hebben we voor u deze autostoeltjes-quick-start-guide voor u opgesteld zodat u in één keer weer helemaal op de hoogte bent van alle regels.

Een basisregel die u kunt hanteren is de volgende:

Autostoeltjes en zitverhogers moeten daarbij altijd zijn goedgekeurd met het ECE-regelement (44/03 of 44/04). Een goedgekeurde autostoel heeft altijd een keuringslabel of sticker, controleer voor aanschaf daarom altijd eerst of het autostoeltje dit ook echt heeft als het niet staat aangegeven op de website of elders.

Uitzondering gebruik autostoeltjes

Helaas zijn niet alle auto’s, taxi’s en bussen voorzien van de juiste middelen om de kleine goed te kunnen bevestigen. De overheid heeft voor deze situaties een aantal uitzonderingen gemaakt waar bovenstaande vuistregels niet per se gebruikt hoeven te worden:

Vervallen: onvoldoende gordels

Sinds 1 mei 2008 mogen kinderen langer dan 1.35m niet meer los zitten op de achterbank als alle riemen zijn gebruikt door andere personen. Voorheen mocht dit wel. Ook kinderen langer dan 1.35m dienen dus goed te worden bevestigd, te weinig gordels in de auto kan dus niet meer als argument worden gebruikt.

Te weinig plaats

Wanneer er reeds twee autostoeltjes of zitverhogers op de achterbank zijn bevestigd is er vaak geen plek meer voor een derde. In dit geval mag een kind ouder dan drie jaar zittend op de achterbank plaatsnemen. Let op: er dient wel een gordel aanwezig te zijn om het kind te bevestigen, los op de achterbank is nog steeds niet toegestaan zoals beschreven hierboven in het kopje “onvoldoende gordels”.

Geen gordels achterin

Wanneer er op de achterbank geen gordels aanwezig zijn mogen kinderen jonger dan drie jaar niet worden vervoerd in de betreffende auto. Uitzondering: wanneer een kind jonger dan drie jaar is en in een geschikt autostoeltje met isofix aansluiting wel kan worden bevestigd via de isofix aansluiting in de auto dan kan het kind jonger dan drie jaar wel worden vervoerd in een auto zonder gordels achterin. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw auto en autostoeltje of dit mogelijk is.

Geen gordels voorin

Als voorin de auto ook geen gordels aanwezig zijn mogen kinderen tot drie jaar helemaal niet worden meegenomen in de betreffende auto. Kinderen ouder dan drie jaar en kleiner dan 1.35m mogen ook niet voorin worden geplaatst. Kinderen mogen pas voorin meerijden in een auto zonder gordels wanneer ze ouder zijn dan 3 jaar en langer dan 1.35m.

Vervoer van andere die niet van uzelf zijn

Het kan voorkomen dat u meerdere kinderen moet vervoeren waarvan er een of meerdere niet van u zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vervoeren van meerdere kinderen tijdens een kinderfeestje. U kunt niet altijd voor al deze kinderen een autostoel of zitverkleiner in de auto aanwezig hebben. In dit geval mogen kinderen ouder dan 3 jaar gewoon plaats nemen in de riemen. Let op: deze regel geldt alleen voor beperkte afstanden en niet voor bijvoorbeeld vakantiereizen.

Taxi’s en bussen

In bussen en taxi’s zijn nou eenmaal geen kinderstoelen en zitverhogers aanwezig. Kinderen ouder dan 3 jaar mogen dan in de riemen plaats nemen (wanneer aanwezig). Kinderen jonger dan drie jaar mogen los worden vervoerd. Wanneer mogelijk is het verstandig uw kind niet op schoot te nemen, dit is namelijk zeer gevaarlijk bij een frontale botsingen.

Overige regels voor autostoeltjes

Airbags

Autostoeltjes welke tegen de rijrichting in worden geplaatst mogen niet worden bevestigd op zitplaatsen met een actieve airbag. U kunt hiervoor de airbag uitzetten (kijk in de gebruiksaanwijzing van uw auto of dit mogelijk is), of anders kan uw garage wellicht helpen.

Verkeerd gebruik van de autogordel

Autostoeltjes, zitverhogers, maar ook autogordels werken alleen als ze correct worden gebruikt (dus niet de gordel onder de arm door laten lopen etc.). Zo zijn ze immers getest en goed bevonden. Bevestig de veiligheidsmiddelen daarom altijd secuur zoals voorgeschreven in de handleiding. Dit geldt extra voor kinderen en zwangere vrouwen.

Het is daarbij verboden om de gordel (het schuinlopende gedeelte hiervan) achter het lichaam of onder de arm door te laten lopen. Loopt het schuinlopende gedeelte van de autogordel over de nek i.p.v. de schouder dan moet een zitverhoger of autostoel worden gebruikt. Doet u dit niet dan kan deze manier van bevestiging zorgen voor onnodig letsel tijdens een ongeval.

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat 5-2-2009

Vervoeren van kinderen en baby’s in het buitenland

We krijgen vaak de vraag wat de wetgeving is voor autostoeltjes en zitverhogers in het buitenland. We hebben hiervoor een aparte pagina opgezet, deze is te vinden op: wetgeving autostoeltjes in het buitenland.

Deze pagina is laatst bijgewerkt op 21 juli 2012. Er kunnen geen rechten aan ontleent worden.