Isofix - Bee Baby

ISOfix is een internationaal erkend systeem voor het bevestigen van autostoeltjes in de auto.  Praktisch betekend dit dat vooral veel nieuwe automodellen het mogelijk maken om met het ISOfix systeem uw autostoeltje vast te maken. Het ISOfix-systeem bestaat uit twee “haken” die zich bevinden tussen de zitting en de rugleuning van de (achter)bank. Het ISOfix systeem en daardoor ook de bevestigingshaken zijn bevestigd aan het frame/carrosserie van de auto waardor een autostoeltje met een ISOfix bevestigingspunt niet hoeft worden vastgemaakt met riemen. Wél zo handig en veilig dus!

Isofix bevestigingspunten Isofix bevestiging


A. Carrosserie
B. Autostoeltje
C. Bevestigingsarm(en) welke aan de ISOfix haken worden bevestigd
D. Bevestigingshulp (maakt het bevestigen van de ISOfix bevestigingsarmen in de haken nog gemakkelijker)
E. De ISOfix bevestigingshaken

Voordelen van het ISOfix systeem

De voordelen van ISOfix zijn helder. Doordat de ISOfix stoeltjes zo eenvoudig zijn te installeren is de kans dat ze verkeerd worden bevestigd kleiner. Daarbij zit het autostoeltje direct vast aan het carrosserie van de auto wat eenvoudiger en daardoor veiliger te installeren is dan bijvoorbeeld autostoeltjes die met riemen e.d. worden bevestigd.

Anti-kantelsysteem van ISOfix

Eén van de grootste gevaren voor de kleine bij een ongeluk is dat het autostoeltje naar voren kantelt wanneer er een botsing aan de voorkant van de auto plaatsvindt. Hiervoor hebben de nieuwste ISOfix autostoeltjes verschillende oplossingen voor:

  1. Een extra bevestigingspunt in de rugleuning van de zitting. Romer biedt voor de DuoPlus autostoeltjes een “top tether” aan welke als aanvulling dient voor het ISOfix systeem.
  2. Een systeem waarbij het dashboard van de auto het autostoeltje recht houdt.
  3. Een steunpoot. De Maxi Cosi PrioriFix is hiervoor een goed voorbeeld. Ook heeft Maxi Cosi ISOfix “verlengstukken” zoals de Maxi Cosi EasyFix met steunpoot welke kan worden vast geklikt aan het ISOfix-systeem.  Hier kan vervolgens het Cabriofix autostoeltje op worden geklikt zodat deze op de meest veilige manier wordt bevestigd in de auto (dus gebruik makend van het ISOfix-systeem en de steunpoot.

ISOfix stoeltjes mogen tot nu toe nog alleen worden bevestigd in hiervoor goedgekeurde auto’s.  Kijk hiervoor in het overzichtslijstje van het betreffende autostoeltje, of kijk op de website van de betreffende leverancier voor de meest up-to-date informatie.

ISOfix zitjes in de praktijk

Een ISOfix zitje met een top tether wordt met de nieuwe ECE-wetgeving aangemerkt als een universeel autostoeltje. Dit houdt in dat alle auto’s waarin het ISOfix autostoeltje kan worden bevestigd met top tether veilig zijn verklaard. Hier zitten een paar uitzonderingen bij. Dit geldt namelijk alleen voor gewichtsklasse I waarbij het autostoeltje is geplaatst in de rijrichting. Note: lang niet alle auto’s hebben een bevestigingspunt voor een top tether het is dus verstandig eerst uit te zoeken of uw auto dit wel heeft alvorens het geschikte autostoeltje en wellicht ISOfix toevoegingen te kopen. Ook blijven autostoeltjes die gebruik maken van een steunpoot (zoals bijvoorbeeld de Maxi Cosi Easy Base dit doet), of autostoeltjes die afsteunen op het dashboard voertuig specifiek. Ook hier moet dus eerst goed worden gekeken of uw auto en deze bevestigingsmethoden welke het kantelen moeten tegengaan een veilige match zijn met elkaar.

Populaire oplossingen om uw autostoeltje te bevestigen

Zeer populair zijn de nieuwe babyschalen (0+ autostoeltjes / kinderzitjes) die los van het autostoeltje op een ISOfix bevestigingspunt van de auto kunnen worden bevestigd en welke ook achterblijft in de auto als het autostoeltje wordt losgekoppeld. Voordelen hiervan zijn duidelijk: ze zijn zeer gebruiksvriendelijk (u koppelt namelijk snel het autostoeltje vast op het koppelstation welke zelf al goed is bevestigd aan de ISOfix bevestigingspunten van de auto). Daarnaast zijn ze erg veilig aangezien deze basisstations vaak zijn voorzien van extra beveiliging tegen bijvoorbeeld kantelen (Zie ook Maxi Cosi Easy Base met steunpoot).

Let op! Aan al deze gebruiksgemakken zit wel een nadeel. Aangezien deze bevestigingsmethoden zo snel in gebruik zijn onstaat het gevaar dat er niet goed wordt gekeken of het klikmechanisme goed is vergrendeld. Bij een botsing komen er zeer veel krachten te staan op het autostoeltje en het bevestigingsplatform, het is daarom enorm belangrijk om iedere keer goed te controleren of het autostoeltje correct is vergrendeld. Dit is trouwens wel weer eenvoudig te controleren d.m.v. even goed aan het autostoeltje te trekken. Dit geldt uiteraard niet alleen voor het vastmaken van een autostoeltje aan een eventueel bevestigingsstation, ook de ISOfix aansluiting zelf moet bij installatie goed worden gecontroleerd zodat bij een eventuele botsing het stoeltje niet los kan schieten. Al deze veiligheid en gebruiksgemak heeft tot slot ook een relatief hoog prijskaartje.